Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Joko olet tutustunut herkulliseen vuonankaaliin? Vuonankaali tuli syksyllä 2017 osaksi tuotevalikoimaamme. Se löytyy pakattuna samanlaiseen 80 g pussiin kuin pinaattikin ja löytyy niin ikään kaupan kylmätiskistä. 

 

 

Vuonankaalia voit käyttää salaateissa ja muissa kylmissä ruuissa. Siinä on hieno, pähkinäinen maku. Vuonankaali kerätään ruusukkeina, ja se myös käytetään niin. Lehtiä ei tarvitse irroitella toisistaan ennen käyttöä. Vuonankaali on myös kaunis ja sitä näkee käytettävän paljon myös annosten koristelutarkoituksissa.

 

Kuten pinaatin, myös vuonankaalin ravintoarvot ovat hyvät! Se sisältää kolme kertaa enemmän A ja K-vitamiinia kuin perinteinen lehtisalaatti ja lisäksi siinä on rutkasti muun muassa beetakaroteenia, foolihappoa, omega-3-rasvahappoja ja B-ryhmän vitamiineja.    

 

Taimien koulintaa Anjan opastuksella

Taimien koulintaa

1960-luvulla

Vuonna 2000 rakennettu kurkkuhuone

 

Vuonna 2000 rakennettu

kurkkuhuone

 

Historiaa ja nykypäivää

1953-1999

Anja ja Esa Huhtamaa aloittivat kasvihuoneviljelyn Piltin tilalla vuonna 1953. Tuolloin viljeltiin kesäaikaan vähän vihanneksia sekä kukkia. 1970- luvulla vihannekset jäivät pois ja tilalle tuli erilaisia leikkokukkia, kuten krysanteemia, neilikkaa ja tulppaania. Anjan ja Esan lapset tulivat mukaan yrityksen toimintaan vuosien varrella. Yritys rekisteröitiin osakeyhtiöksi vuonna 1978, ja toimitusjohtajaksi ryhtyi sisaruksista Pekka Huhtamaa. Vuosien varrella kasvihuoneita rakennettiin vähitellen lisää ja tilakoko kasvoi. 1980-luku aloitti ruusun valtakauden, ja vähitellen muut leikkokukat, tulppaania lukuunottamatta, jäivät valikoimista pois. 1990-luvulla siirryttiin ruusun ympärivuotiseen valoviljelyyn ja pinta-alaa ruusutuotannossa oli n. 8000 m2. Vuosikymmenen lopulla tuli taas ajankohtaiseksi laajentaa viljelypinta-alaa, ja päädyttiin rakentamaan 8000 m2 venloblokkihuonetta. Rakennusprojektin edetessä viljelysuunnitelmat kuitenkin muuttuivat samassa tahdissa kun leikkoruusun kannatavuus heikkeni. Tarkoitus oli löytää kasvi, jonka kulutus ei tulevaisuudessa tulisi laskemaan ja jossa kotimainen puhtaus ja tuoreus tulisi aina takaamaan suosion kuluttajien keskuudessa. Pohdintojen jälkeen päätimme palata vihannesten maailmaan ja valitsimme viljelykasviksi kasvihuonekurkun.  

2000 →

2000 luku pyörähti käyntiin kolmen tukijalan voimin, ympärivuotisessa tuotannossa oli nyt yhteensä 1,6 ha ja viljelykasveina kurkku ja ruusu, lisäksi talvikautena hyödettiin n. 2 miljoonaa tulppaania ja lisäksi hyasinttia ja purkkinarsissia. Tällä mallilla jatkettiin kuutisen vuotta. Vuonna 2006 tehtiin yrityksessä uusi sukupolven vaihdos ja Pekka Huhtamaan tytär Hanna ryhtyi yrittäjäksi. Samalla päivitettiin jälleen kerran viljelykasvien valikoimaa ja sen seurauksena ruusun aika päättyi lokakuussa 2006. Entiset ruusuhuoneet peruskorjattiin tulppaaninviljelyyn sopiviksi ja tulppaanin hyötömäärää päästiin lisäämään viiteen miljoonaan kappaleeseen talveksi 06-07. Tulppaanisesongin  ulkopuolella näissäkin huoneissa on mahdollista viljellä kurkkua ja niinpä kesällä 2007 kurkkutuotannon pinta-ala oli reilut puolitoista hehtaaria.

Vuoden 2009 alussa tehtiin yrityksessä osakaspohjan laajennus ja Janne Vainikkalasta tuli yhtiön neljäs osakas. Janne on yrityksessä ensimmäinen perheen ulkopuolinen osakas. Janne on tullut taloon vuonna 2003 Lepaalta tekemään työharjoittelua.

Kesällä 2009 otettiin ensimmäiset askeleet kesäkukkien viljelyssä. Tulppaanihuoneissa kasvatettiin kesällä 200 000 ryhmäkasvia sekä 8000 amppelia. Kesäkukkien määrä on jatkanut vuosi vuodelta kasvuaan, lähinnä painottuen amppelikasveihin ja eri toten syötäviin tuotteisiin, mm. mansikka- ja tomaattiamppeleihin sekä yrtteihin.

Vuonna 2013 leikkotulppaani jäi pois viljelystä sen heikon kannattavuuden vuoksi. Syntyi ajatus lähteä tekemään kokeiluluontoisesti baby leaf salaattisekoituksia ja tunnustella niiden menekkiä markkinoilla. Tämä johti siihen että pian myös kasvihuonekurkun tuotanto lopetettiin ja babyleaf salaatit valtasivat myös entisen kurkun viljelypinta-alan. Ja tällä tiellä ollaan edelleen.